Fuel your roots

Zijn mijn talenten nou natuurlijk of aangeleerd?

Feb 09, 2025
Ghislaine van der Knaap Google TMA Talent

Toen ik bij Google voor het eerst een talentanalyse deed, was ik verrast. Zo leuk om te lezen waar je talenten liggen en dat onderbuikgevoel van jezelf bevestigd te zien. Alsof iemand even alles wat jij dagelijks probeert heel goed te doen, vertaalt naar hele concrete termen. En gek genoeg heb je daardoor het idee dat het klopt. Dat het echt is. Zo’n analyse geeft je ineens meer zelfvertrouwen, omdat het blootlegt wat jij vaag voelde maar niet onder woorden kon brengen.

Een paar jaar later deden we weer een talentanalyse. Een andere methodiek. Waar ik bij de eerste mega onder de indruk was, merkte ik nu ineens weerstand. Waar ik het eerder nog fijn vond om de bevestiging te krijgen, vond ik het nu echt te kort door de bocht door iedereen in kleuren in te delen. Het bizarre was dat één van de trainers ook een oordeel gaf over elke kleur. De rooien werden CEO, de gelen ‘lullen’ teveel, groen zoekt naar verbinding en blauw is van structuur. Tuurlijk zit er een kern van waarheid in, maar het werd bijna een karikatuur. Dus als je veel rood had, dan had je echt veel potentie! En prompt zag je dat de groep zich anders ging gedragen. De ‘blauwen’ voelden zich nerds, de ‘rode’ oppermachtig, de gele lachten een beetje ‘schaapachtig’ en de groene voelden zich een soort moeder Theresa.

Kortom, het in hokjes gestopt worden voelde voor mij niet als een bevestiging van mijn talent, maar eerder een soort ‘potentieel vleeskeuring’. En tuurlijk ligt dat aan mijn interpretatie, maar ik vond het wel interessant waarom ik daar zo’n problemen mee had. Wat mij ook opviel is dat toen ik de analyse een paar jaar later weer maakte (vanuit een ander team), mijn talenten verschoven waren. Was ik eerst vooral groen en geel, nu was ik precies gelijk verdeeld. Ik was rood, groen, geel en blauw. Huh? Vaardigheden ontwikkel je, maar talenten toch niet? 

Als je je talenten kent en weet hoe je ze inzet, heb je goud in handen. Als je alleen niet kritisch kijkt naar wat het plaatje je zegt, hou je jezelf voor de gek. Ik voelde bij die derde analyse dat het niet klopte, dat ik me teveel had aangepast aan wat het bedrijf nodig had. Dat ik talenten onbewust was gaan aanleren. En dat gebeurt zo langzaam dat je het niet doorhebt. Sterker nog, je wordt juist geroemd omdat je steeds ‘beter’ lijkt te worden. Totdat je na een tijd merkt dat je energie ver te zoeken is. Dat je tegen taken op gaat zien of uit gaat stellen. En uiteindelijk wordt het steeds moeilijker om te benoemen wat je echte talenten zijn, omdat je jezelf zoveel aanleert. Koning(in) in aanpassen! Super voor de omgeving, maar minder handig voor jezelf. Want je kán niet overal goed in zijn. Je bent geen supermens! En dat hoeft ook niet, omdat iedereen zijn eigen talent heeft en we elkaar daarmee juist aanvullen. We hoeven geen copy cats te zijn, maar juist het unieke in onszelf omarmen.

Ja lekker, hoor ik je denken. Hoe weet ik nou wat mijn natuurlijke talent is en wat is aangeleerd? Het klinkt gek, maar daarvoor moet je in je lijf duiken. Die weet instinctief welk talent je moeite kost en wat niet. Hoe je daarvan bewust wordt? Wij laten in onze sessies twee lijstjes zien met talenten. Links is natuurlijk en rechts is aangeleerd. Onze eerste vraag is: wat voel je bij het rechter lijstje? En wat voel je bij het linker lijstje? Steevast is rechts: kost me moeite en voelt zwak. Steevast is links: kost me geen moeite en voelt krachtig. Deze simpele oefening kan je bij wijze van spreken nu al doen. Gewoon een recente talentanalyse erbij pakken. Kritisch kijken naar de resultaten. Niet blind overnemen, maar kijken wat de woorden met je doen. Voelt het krachtig of voel je dat je op je tenen loopt?

Aanleren is iets wat ongemerkt gebeurt. Door alles wat je hebt meegemaakt, je opvoeding en je werkomgeving word je beïnvloed. En omdat het een proces is, ben je je er niet bewust van. Totdat je ineens een bepaalde leeftijd hebt en denkt: waarom kost het me allemaal zoveel moeite? Ik wil me niet meer gek laten maken en mijn energie steken in iets wat ik echt goed kan.

Natuurlijk talent is dat wat jou geen moeite kost. Waar een ander het moeilijk vindt om met creatieve ideeën te komen, stromen ze bij jou met gemak binnen. Waar een ander geen orde in chaos kan brengen, zie jij gelijk hoe je met een plan weer structuur aanbrengt. Het stomme is dat het zo moeiteloos voelt, dat het niet bijzonder lijkt. Geen uitgesproken talent. En daarom is een analyse zo krachtig om jou wél bewust te maken dat het wel bijzonder is. Dat het juist iets is waar jij razendsnel in kan schakelen, waar een ander een paar uur over doet. 

Hoe wij aangeleerd en natuurlijk talent naar boven halen is door twee methodieken met elkaar te vergelijken. Een analyse die je ‘nu’ afneemt en een blauwdruk die is gemaakt op het moment van geboorte (Human Design). Human Design is een systeem gebaseerd op 7 verschillende methodieken vanuit wetenschap en oude wijsheid. Wij zien het als jouw nul-meting. De talentanalyse anno nu is van TMA, 100% wetenschappelijk obv positieve psychologie, en brengt in kaart wat jouw huidige unieke talent DNA is.

Als je de analyses naast elkaar legt zie je waar het natuurlijk talent overlapt. Je ziet ook wat er ‘nieuw’ is. En nieuw is niet persé fout, maar het maakt je wel bewust dat je misschien talenten hebt aangeleerd. Heel vaak krijgen wij de reactie: ‘oh, deze talenten kan ik inderdaad goed, maar het kost me wel heel veel energie’! En dat is nou net wat een natuurlijk talent niet zou hoeven kosten: bakken met energie…

Oké en dan weet je wat je natuurlijke versus je aangeleerde talenten zijn. En dan? Simpel: focus op je natuurlijk talent. Groei en ontwikkel je daarop. Zorg dat je scherp blijft op je aangeleerde talent, geef het niet teveel de ruimte. Het gaat namelijk anders ook ten koste van de energie die je wil steken in je natuurlijk talent. Ben jij eigenlijk helemaal niet van de hiërarchie, maar werk je bij een bedrijf waar dat heel belangrijk is? Zorg ervoor dat je je niet zo gaat aanpassen dat jij ook constant aan het buigen bent. Ben kritisch of zo’n cultuur wel echt bij je past. Door te focussen op dat wat jij van nature goed kan ontstaan nieuwe kansen en mogelijkheden. Je brein is een kei in het bepalen wat voor jou belangrijk is. Van de 70.000 gedachten per dag pikt je brein er precies uit wat jij belangrijk vindt. Dus zorg dat jij het stuurt met dat wat jou moeiteloos afgaat. Wil je meer weten over dat briljante brein en hoe je die focus zelf kan sturen, luister dan de aflevering ‘Focus’ van onze Cut the Crap podcast.

Dus heb je al eens een talentanalyse gedaan? Pak het erbij en kijk welke talenten in welk rijtje horen. En als je bent getriggerd door onze methodiek, stuur ons een e-mail of check onze website voor meer informatie over onze 'Roots Discovery'.

‘No one is you, and that is your superpower’

Wil jij op de hoogte blijven?

Free fuel your Roots artikelen

Alles over succesvol ondernemen, persoonlijke groei en ontwikkeling, personal branding en alles vanuit de waarom. Meld je aan voor meer tips, inspiratie en kennis. 

Je persoonlijke gegevens zijn veilig bij ons, wij zullen je geen spam sturen of je gegevens aan derden verstrekken.