Fuel your roots

Don’t try to be a berkenboom

Apr 11, 2024
berkenboom, brein coach, ondernemen

De berkenboom is de ontdekker van het woud. Een echte pionier. Hij plant zich op plaatsen waar nog amper iets staat. En probeert zo een bos te starten. De barst is wit, dit is nodig om onder andere zoveel mogelijk licht aan te trekken. Om de berk heen komen andere soorten bomen en beplanting, wanneer dat goed volgroeit is, sterft de berk vaak af. Kijk maar eens om je heen tijdens je volgende boswandeling, de meeste bomen die omliggen zijn berken. Afijn, tot zover uw boswachter Marcella.

Wat heeft dit te maken met ondernemen?
Er zijn slechts enkele innovatieve pioniers in de wereld, die echt een nieuw origineel product of service ontwikkelen waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Het streven naar uniciteit zit hem voor een ondernemer dus niet persé in ‘de eerste zijn die dit ooit bedacht heeft’. De grootste waarde zit namelijk in iets anders: de unieke wortels van de ondernemer/onderneming zelf. Je bent je bedrijf namelijk begonnen vanuit een passie, een gevoel, iets waar jij een bijdrage aan wilde geven. Niet starten, omdat anderen dit ook al doen of iets soortgelijks was geen optie. Je bent doorgezet (of je gaat nog starten: yes gewoon doen) Want jij doet het anders! 

Maar wat doe jij anders? Jouw magie zit in de wortels
Blijf jij denken: ik moet anders zijn. Dan zul je nooit je doel bereiken. Ga jij je unieke waarde vastleggen, en dat omarmen in alle aspecten van je onderneming? Dan word jij die sterke boom in het woud. Je mag best kijken hoe anderen het doen. Maar laat je niet teveel afleiden. Weg van jouw passie. Dan zul je opgeslokt worden door de wortels van een ander en jezelf niet voldoende waarderen. 

Een paar tips, die ons nog dagelijks helpen: 

  1. Zie anderen niet als concurrenten, maar leer van ze of doe het anders, beter, op jouw manier!
  2. Leg jouw eigen unieke waarde vast in een fundament. Tastbaar en concreet!
  3. Zit je teveel in de actiestand? Zoom uit, ga als een adelaar met afstand kijken of jij nog wel jouw unieke waarde nastreeft of die van een ander. 

En soms kan je echt wel een pionier zijn. Ook dan is het belangrijk dat je wortels zo stevig zijn dat je niet wordt opgeslokt door het woud waar jij de maker van bent!

🦀Marcella

 

Wil jij op de hoogte blijven?

Free fuel your Roots artikelen

Alles over succesvol ondernemen, persoonlijke groei en ontwikkeling, personal branding en alles vanuit de waarom. Meld je aan voor meer tips, inspiratie en kennis. 

Je persoonlijke gegevens zijn veilig bij ons, wij zullen je geen spam sturen of je gegevens aan derden verstrekken.