Fuel your roots

Wortels zijn zoveel meer dan je afkomst

Apr 14, 2024
wortels, bedrijfsfundament, business coach

I love de natuur, thuis, maar zeker ook op vakantie. Liefst reizen wij (Marcella + aanhang) naar landen waar de natuur rijk is. In de vorm van bossen, stranden of dieren. Zo waren we in Schotland, en liep ik te hoppen over dikke boomwortels die boven de grond uitkwamen, met daar tussenin veel modder. In de regen, want dat is Schotland. Als zonaanbiddend meisje heb ik mij hier volledig op ingesteld (ja, ook dat kun je braintrainen ;-). En ik zeg hoppend, maar dit kan je beter zien als struikelend en in opperste concentratie. Want de angst om te struikelen zit, nou ja laat ik maar zeggen, ‘geworteld’.

Al wandelend en rijdend door de landschappen kwam de gedachte bij mij op hoe passend de naam Roots toch is voor ons. We hadden kunnen luisteren naar de belemmering: ‘maar roots zijn toch waar je vandaan komt en waar je geboren bent?’ Maar dat hebben we dus even lekker niet gedaan, want wij hebben het over je business én je persoonlijke roots. Dat gaat veel verder dan alleen waar je geboren bent. 
Kijkend naar de gigantische bomen die al jaren oud zijn heb ik werkelijk geen idee van het wortelnetwerk wat onder de grond ligt. Dit hebben ze nodig zodat ze stevig staan, kunnen blijven groeien en de elementen kunnen trotseren. Wat ik ook zie is omgevallen dode bomen, wortels die gescheurd zijn. De boom kaal, bedorven..een storm niet overleefd.


Vertaal ik dit terug naar ons als mens, dan moet je goed beseffen dat wij 95% van ons handelen op gevoel (in ons onderbewustzijn) doen en slechts 5% met rationeel handelen (in ons bewustzijn). Bij ons is dat onderbewustzijn, net als de wortels van een boom, niet zichtbaar. En omdat het niet zichtbaar is, luisteren we er veel te weinig naar. We vinden het heel lastig om te vertrouwen op ons ‘gevoel’.

Waarom? Deels omdat dit iets is wat onverklaarbaar is, je gevoel kent immers amper woorden. En elkaars gevoel.. daar kunnen we ook amper woorden aan geven. Ja, de algemeenheden zoals: ik ben verliefd, ik ben blij, ik ben boos. Maar als je zegt: ‘die persoon voelt niet goed maar ik weet niet wat het is’, dan herken je die uitspraak vast wel maar echt woorden aan dat gevoel geven is lastig, want dit zit allemaal onder de oppervlakte. Het onbekende, het niet tastbare, het gedeelte zonder actiestand. Kunnen we dit dan niet gewoon je kern noemen of je wortels? Want net als bij bomen zien we ze niet. Maar het is wel de lifeline van een boom. Het wordt geboren als zaadje onder de grond, schiet wortels en daarna komt het pas omhoog. Jij wordt geboren met instinct, je aangeboren vermogen om te overleven. Dit bestaat alleen maar uit gevoel, niet uit woorden. Die komen pas veel later.

Waarom luisteren we als ondernemers dan niet veel meer naar ons gevoel, maar zitten we het meest in de actiestand? Laten we ons afleiden door anderen en laten we hen met ons gevoel spelen zodat we niet meer naar ons eigen gevoel luisteren maar naar die van een ander?

Je wortels, je fundament, herijken of stevig neerzetten is dus van cruciaal belang om blijvend sterk te zijn. Als ondernemer je gevoel neerzetten, nee niet zweverig, gewoon: waarom doe jij wat je doet? Waar hou jij je aan vast in tijden dat het goed gaat, en in tijden van storm? Wat zit er bij jou als het wortelnetwerk onder die oppervlakte als een blijvende en duurzame basis?

Wat blijkt uit mijn trip in Schotland is dat je ook alle elementen nodig hebt om te groeien: zon, wind, zuurstof, voeding en water. Vandaag kregen de bomen meer dan genoeg water. En wij? Wij kregen meer dan genoeg water! Dus het werd tijd voor een kleine pitstop bij de Whisky distilleerderij. Nature calls!

🦀 
Marcella

 

Wil jij op de hoogte blijven?

Free fuel your Roots artikelen

Alles over succesvol ondernemen, persoonlijke groei en ontwikkeling, personal branding en alles vanuit de waarom. Meld je aan voor meer tips, inspiratie en kennis. 

Je persoonlijke gegevens zijn veilig bij ons, wij zullen je geen spam sturen of je gegevens aan derden verstrekken.